Jarní kontrola a nutné opravy střechy přinesou klid na další zimu

 17. 5. 2021

Letošní zima, bohatá na srážky i změny teplot, prověřila naše střechy. Silné sněžení a mráz střídané vyloženě teplými slunečním paprsky spojenými s táním se na mnoha z nich jistě dost podepsalo. Majitelé rodinných domů, chat či chalup by tak měli na jaře o to důkladněji zkontrolovat střechu. A jarní měsíce jsou totiž ke kontrole ideální. Pokud případné škody opravíte hned, zabráníte rozsáhlejším škodám, a navíc máte minimálně na další zimu zase klid.

 

Jak tedy střechu nejlépe zkontrolovat a na co se zaměřit?

Odpovídá Zdeněk Štofaňak, zástupce společnosti HPI-CZ: „Kromě celkového zhodnocení stavu střešní krytiny, se na střeše zaměřte na oblast úžlabí a nároží. Tato místa jsou dost náchylná z důvodu použití řezaných tašek, které bývají dost často poškozeny sesuvem sněhu a ledu. V druhé řadě je dobré prohlédnout komíny, odvětrávací otvory střechy, vikýře a střešní okna. U střešních oken je třeba zejména prohlédnout, zda je v pořádku lemování. V případě že máme na střeše oplechování, např. lemování úžlabí, nezapomeňte u těchto prvků důkladně vyčistit vodní drážky, aby mohla voda správně odtékat.

 

Ohroženým prvkem je také okapový systém. Zde je dobré zkontrolovat, zda nejsou pokroucené žlaby a svody, spoje jsou těsné a žlabové háky nejsou uvolněné. Toto se týká hlavně střech v horských a podhorských oblastech, kde jsou střechy s vyšším sklonem, které mohl poškodit sjíždějící sníh. Okapy mohou být nejenom utržené, ale i jinak poškozené, případně ucpané nečistotami, které mohly na střeše zůstat ještě od podzimu. Do jarní prohlídky pak zahrňte také kontrolu hromosvodů a protisněhových zábran.“

 

Rychlým pomocníkem v případě nutné výměny klempířských prvků jsou těsnicí pásy. Hliníkový připojovací pás Easy-Form® od společnosti HPI-CZ připojí střešní konstrukce novostaveb i rekonstrukcí na vyčnívající stavební díly, nejčastěji vikýře, komíny, případně opěrné nebo protipožární dělicí stěny či trubky odvětrání apod.  Easy-Form® vytvoří trvale pružný spoj, odolný vůči dešti, sněhu, mrazu, extrémně vysokým teplotám (-20 °C až +80 °C) i UV záření. Díky mimořádné 60% roztažnosti v podélném směru je možné jeho dokonalé tvarování bez protržení. Z pěti barevných provedení těsnicího pásu si lze vybrat to, které nejlépe ladí s odstínem střešní krytiny. Je určen pro šikmé střechy se sklonem >10°, na hladké i profilované střešní krytiny. Díky snadné aplikaci pomáhá pokrývačům ušetřit čas a majitelům rodinných domků realizovat připojení vlastními silami.

V letošním roce naši nabídku rozšířila cenově velmi výhodná varianta těsnícího pásu vycházejícího z konstrukce pásů nové generace Easy-Form® pod názvem Top-Flex®pro s roztažností 30%.