Protisněhová opatření: Detail, který rozhodne o trvanlivosti a bezpečnosti střechy

 16. 2. 2021

Aby konstrukční řešení střechy dlouhodobě obstálo v prověrce funkčnosti, trvanlivosti a bezpečnosti, je nutný vhodný návrh střechy i správná montáž jednotlivých prvků, včetně detailů. Většina problémů nevzniká při pokládce tašek do plochy střechy, ale právě při řešení detailů. Mezi nejčastěji se vyskytujícími vadami figuruje nedostatečná a nesprávně řešená protisněhová ochrana. Volba kvalitního příslušenství, např. ze sortimentu HPI-CZ, přitom zatíží celkový rozpočet na začátku jen minimálně a z dlouhodobého pohledu je nakonec úspornější. 

 

 

Pokud na střeše s rozlohou 100 m2 leží vrstva sněhu vysoká přibližně 30 cm, může se zde vytvořit ledová masa vážící až několik tun,“ upozorňuje Tomáš Zadrobílek, technický poradce ze společnosti HPI-CZ. I pomalý posun takové masy může na střešní konstrukci napáchat značné škody, nejohroženější bývá krytina v úžlabí. „Jakmile se rozjede rychleji, už ji zpravidla nezadrží nic, vyčnívající prvky vytrhne i s krytinou a pro osoby pohybující se pod okrajem střechy může být nebezpečná. Za škody způsobené na zdraví a majetku zodpovídá vždy majitel nemovitosti,“ dodává Zdeněk Štofaňak.

 

Účel protisněhových opatření je tedy jediný – zabránit sněhu v pohybu po střeše, nebo dokonce životu nebezpečnému pádu z ní. Obvyklým (80–90 % všech nových střech), avšak nesprávným řešením, je montáž protisněhových háků jen do dolní části střechy, v jedné nebo dvou řadách. Na takto řešených střechách protisněhové prvky jedoucí sníh bez problémů vytrhá, takže napáchá větší škody než tam, kde protisněhová opatření zcela chybí.

 

Návrh opatření již v projektu

Protisněhová ochrana musí být zohledněna již v projektu řešení střechy v závislosti na jejím spádu a příslušné sněhové oblasti. Mapa sněhových oblastí je přílohou normy ČSN. Pokud není k dispozici projektová dokumentace a autorem nesprávného návrhu je pokrývač, přebírá za toto řešení odpovědnost.

 

Ochrana proti sněhu zahrnuje jednak opatření umisťovaná do plochy střechy – protisněhové háky, které zabraňují sněhu v pohybu po povrchu střešní krytiny, tak opatření doplňková – protisněhové zábrany neboli sněholamy (liniová opatření). Samostatnou kapitolou jsou sněhové rozražeče, které mohou být jak v ploše, tak plnit doplňkovou funkci. Pro správnou funkčnost protisněhových opatření je nutné použití uceleného systému – kombinace prvků od hřebene po okap. Všechny tyto výrobky lze najít v nabídce HPI-CZ na www.hpishop.cz.

 

Háky drží sníh, dokud neroztaje

Protisněhové háky mají za úkol držet sněhovou vrstvu na střeše a zabránit jejímu skluzu. Masa sněhu tak odtává postupně shora vlivem povětrnostních podmínek a rostoucích teplot. Výhodou háků je možnost montáže i dodatečně na stávající starší krytinu. Konkrétní varianta háku se volí podle typu krytiny. Správná hustota rozmístění háků se standardně pohybuje v rozmezí 1,3 – 2,5 ks/m2.

 

 

Protisněhové háky HPI-CZ jsou vyrobeny z pevného pozinkovaného ocelového plechu s barevnou povrchovou úpravou nebo v mědi. Namontovat je lze při realizaci nové střechy nebo i dodatečně na stávající starší krytinu. Dle  odstínu krytiny si v katalogu HPI-CZ lze vybrat protisněhové háky v odstínech: antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá. Tvary protisněhových háků se liší dle typu krytiny, pro kterou jsou určeny, jako např. pro pálené a betonové tašky, plechové tvarované krytiny, vláknocementové krytiny, šindel a další.

 

 

 

Ochrana před padajícím ledem

Doplňkovým opatřením, především v oblastech s větším množstvím sněhových srážek, jsou protisněhové zábrany. O těchto zábranách je potřeba uvažovat zejména nad komunikacemi, balkóny a nad vchodem, kde chrání před sněhem a ledem padajícím z okapní hrany, a okapy chrání před zapadáváním sněhem. Tyto zábrany navíc zamezují i padání kusů ledu, které se občas tvoří na prostupových konstrukcích (odvětrání kanalizace nebo odkouření kotlů). I proto jsou protisněhové zábrany oproti hákům podstatně vyšší.

 

 

Zabraňte rizikům úrazu a poškození majetku v důsledku nedostatečného zabezpečení střechy před pádem sněhu a ledu!!!

 

Mezi protisněhovými zábranami neboli sněholamy lze vybírat: Klasikou jsou protisněhové mříže, dalším typem protisněhových zábran jsou trubkové sněholamy se dvěma nebo se třemi trubkami. Vyšší, třítrubkové sněholamy jsou určeny pro oblasti s větším zatížením sněhovými srážkami. Třetí z možností je sněhová zábrana s kulatinou těšící se oblibě v horských oblastech, kde tvoří navíc zajímavý estetický doplněk celé střechy.

 

Sněholam se upevňuje do střešní plochy v oblasti nad pozednicí a nad krokvemi, kde je konstrukce nejpevnější,“ doplňuje Tomáš Zadrobílek a přidává: „V oblastech s častým a vydatným sněžením a u střech s velkým sklonem umístěte další řadu sněholamů cca po 2,5 m nad touto první řadou.

 

 

 Sněholam s protisněhovou mříží od HPI-CZ si lze vybrat s výškou 15 nebo 20 cm ve variantách pro plechové krytiny či pro skládané krytiny. Držáky i samotné protisněhové mříže jsou dostupné v provedení pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů (antracit, hnědá, cihlově červená, červenohnědá, černá). Mříže s délkou 2 metry se mohou vzájemně spojovat pomocí systémových spojek v odpovídajících barevných odstínech.

 

 

Trubkové sněholamy (HPI-CZ) jsou v nabídce se dvěma nebo třemi trubkami. Vyšší, třítrubkové sněholamy jsou určeny pro oblasti s větším zatížením sněhovými srážkami. Držáky trubkového sněholamu dodáváHPI-CZ v několika variantách a barevných provedeních, stejně jako trubku tvořící samotný zachycovač sněhu. Trubky délky 2 nebo 3 metry s průměrem 32 mm lze snadno spojovat pomocí systémových spojek. Na okrajích sněholamu se trubky opatří koncovkami, rovněž z nabídky HPI-CZ. 

 

Sněhová zábrana s kulatinou (HPI-CZ) je oblíbená především na horách, kde plní nejen ochrannou funkci, ale tvoří také zajímavý estetický doplněk celé střechy. Skládá se z držáku kulatiny v několika variantách dle typu krytiny a upevnění, a z kulatiny samotné. Držáky kulatiny si lze dle katalogu HPI-CZ vybrat s povrchovou úpravou pozink nebo v jednom z pěti barevných odstínů.

Tip navíc:

Rozražeče sněhu

Tradičními protisněhovými opatřeními na našem území jsou tzv. rozrážeče sněhu. Ocelové protisněhové rozrážeče je vhodné rozmístit po celé ploše střechy, kde mají za úkol sněhovou masu zadržet, případně rozdělit. Jako doplňková opatření se umisťují poblíž okraje střechy, obdobně jako držáky sněholamů. Nabízíme rozrážeče sněhu v několika variantách pro různé typy krytin a ve třech tvarech – srdce, lopatka a slovenský kříž.